Po bitke je vo väznici štandardný režim, jej štyria aktéri sú v nemocnici

10.04.2012 Ilava

Ilava 10. apríla (TASR) – V ilavskej väznici je po sobotňajšej (7. 4.) hromadnej bitke väzňov momentálne zabezpečený štandardný režim odsúdených a obvinených. TASR informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

"K mimoriadnej udalosti - bitke medzi odsúdenými došlo 7. apríla približne okolo obeda, počas vychádzky odsúdených na dvore ústavu. Fyzickému útoku predchádzal vzťahový konflikt dvoch odsúdených, ktorý vyústil do bitky počas vychádzky. Zapojila sa do nej približne desiatka ďalších odsúdených. Vďaka okamžitému zásahu službukonajúcich príslušníkov sa situácia po piatich minútach upokojila a následne boli realizované štandardné preventívno-bezpečnostné opatrenia, medzi inými zdravotné ošetrenie odsúdených a vykonanie osobných prehliadok. Na odporučenie lekárky piatich odsúdených previezli na vyšetrenie do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, z nich štyria sú hospitalizovaní, ich stav je stabilizovaní," uviedol Bubla s tým, že okolnosti mimoriadnej udalosti naďalej prešetrujú príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Osobná prehliadka podľa neho nepotvrdila prítomnosť nebezpečných predmetov alebo nedovolených vecí u odsúdených. Zároveň boli prijaté potrebné preventívne opatrenia, ktoré však vzhľadom na bezpečnostné riziká nechcel bližšie špecifikovať. "Vďaka profesionálnej činnosti príslušníkov a zamestnancov ZVJS sa podobných situáciám darí vo väčšine prípadov účinne predchádzať. Na vznik vzťahových problémov a konfliktov medzi odsúdenými má však vplyv aj aktuálna preplnenosť väčšiny ústavov a neustále narastajúci počet odsúdených. Čiastočné riešenie ponúka schválená koncepcia väzenstva na nasledovných desať rokov, jedným z opatrení môže byť aj zväčšenie kapacít ústavov," priblížil Bubla.

Ako dodal, nové vedenie ministerstva spravodlivosti plánuje problém s kapacitou ústavov zohľadňovať aj pri ďalšej tvorbe trestnej politiky. "Všeobecne možno povedať, že v rámci uloženia trestných sankcií má byť trest odňatia slobody chápaný ako ultima ratio. Preto treba klásť dôraz na individuálny prístup pri riešení trestných vecí na základe širokej možnosti využitia alternatívnych sankcií a odklonov tak, aby sa v najširšej miere zaistila pozitívna motivácia odsúdeného na nápravu a začlenenie do riadneho života a zároveň dostatočná ochrana spoločnosti," uzavrel Bubla.
 

Vyberte región